Tuesday, 11 April 2017

Jen paper questions (civil )


1. A good brick should not absorb water by weight more than ____ of its dry weight.
(1) 5% (2) 10% (3) 15% (4) 20%
Ans-1
2.  Efflorescence is
(1) the formation of white patches on the brick surface
(2) due to insoluble salts in the brick clay
(3) swelling of brick due to presence of carbonaceous matter and gas
(4) deformation of brick due to exposure to rain
Ans-1
3 The term king closer is used in relation to
(1) doors and widows (2) King post truss (3) Queen post truss (4) brick masonary
Ans-4
4. Which one of the following test is used to determine the rate of wear of stones?
(1) Crushing test (2) abrasion test (3) attrition test (4) impact test
Ans-3
5. Which of the following is not a natural defect in timber?
(1) Knot (2) Twisted fibres (3) Burls (4) Honey combing
Ans-4
6.Seasoning of timber is required to
(1) soften the timber             (2) harden the timber
(3) strengthening the timber (4) removing sap from timber
Ans-4
7. Before testing setting time of cement, one should first test for
(1) Soundness (2) strength (3) fineness (4) consistency
Ans-4
8. For complete hydration of cement, water-cement ratio needed is
(1) less than 0.25                                (2) more than 0.25 but less than 0.35
(3) more than 0.35 but less than 0.45 (4) more than 0.45 but less than 0.60
Ans-3
9. Distemper is used to coat
(1) external concrete surfaces (2) interior surfaces not exposed to weather
(3) wood work                          (4) compound walls
Ans-2
10. The expansion and shrinkage of plywoods are comparatively very low as plies in plywood are
(1) held in position by adhesives           (2) glued under pressure
(3) placed at right angles to each other (4) prepared from veneers
Ans-3
11. The representative fraction of 1/2500 means that the scale 1 cm is equal to
(1) 0.25 m (2) 2.5 m (3) 25 m (4) 250 m
Ans-3
12. Which of the following methods of plane table is used to locate the position of an inaccessible point?
(1) Radiation (2) Intersection (3) Traversing (4) Resection
Ans-2
13. The angle of intersection of two plane mirrors of an optical square is
(1) 30o (2) 45o (3) 60o (4) 90o
Ans-2
14. The spire test is done for which of the following permanent adjustments of theodolite.
(1) Adjustment of plate levels      (2) Adjustment of line of sight
(3) Adjustment of horizontal axis (4) Adjustment of bubble and vertical axis frame
Ans-3
15. Bowditch rule is applied to
(1) an open traverse for graphical adjustment (2) a closed traverse for adjustment of closing error
(3) determine the effect of local attraction       (4) All of these
Ans-2
16. A series of closely spaced contour lines represent a
(1) steep slope (2) gentle slope (3) uniform slope (4) plane surface
Ans-1
17. For a tacheometer, the additive and multiplying constants are, respectively
(1) 0 an 100 (2) 100 and 0 (3) 0 and 0 (4) 100 and 100
Ans-1
18. Subtense bar is an instrument used for
(1) leveling
(2) measurement of horizontal distances in plain areas
(3) measurement of horizontal distances in undulated areas
(4) measurement of angles
Ans-3
19. Pycnometer is used to determine
(1) water content and voids ratio        (2) specific gravity and dry density
(3) water content and specific gravity (4) voids ratio and dry density
Ans-3
20. A soil having particles of nearly the same size is known as
(1) well graded (2) uniformly graded (3) poorly graded (4) gap graded
Ans-2
21. Which one of the following gives the correct decreasing order of the densities of a soil sample?
(1) Saturated, submerged, wet and dry (2) Saturated, wet, submerged and dry
(3) Saturated, wet, dry and submerged (4) Wet, saturated, submerged and dry
Ans-3
22. Coarse grained soils are best compacted using
(1) drum roller (2) rubber tyre roller (3) sheep’s foot roller (4) vibratory roller
Ans-4
23.The bearing capacity of a water logged soil can be improved by
(1) dompacting the soil
(2) draining the soil
(3) dncreasing the depth of foundation
(4) grouting
Ans-2

Fluid mechanics objective questions


Here are some objective questions of fluid mechanics
1. The velocity with which the water approaches a notch is called
A. Velocity of flow
B. Velocity of approach
C. Velocity of whirl
D. None of above
Ans - b

2. Cipolletti weir is a trapezoidal weir having side slope of
A. 1 horizontal to 2 vertical
B.  4 horizontal to 1 vertical
C.  1 horizontal to 4 vertical
D. 1 horizontal to 3 vertical
Ans- c

3.Maximum efficiency of power transmission through pipe is
A. 50%  B. 66.67%  C. 75%  D.100%
Ans-b

4. The value of the kinetic energy correction factor of the viscous flow through a circular pipe is
A. 1.33  B. 1.50  C. 2.0  D. 1.25
Ans-c

5. The value of the momentum correction factor for the viscous flow through a circular pipe is
A. 1.33  B. 1.50  C. 2.0  D. 1.25
ans-a

6. The velocity distribution in laminar flow through a circular pipe follow the
a. parabolic law  b. linear law
c. logarithmic law  d. none of the above
ans-a

7.Bernouli s theorem deals with the law of conservation of
a. mass  b. momentum  c. energy  d. none of the above
ans- c

8. Pitote tube is used for measurement of
a. pressure  b. Flow  c. velocity at a point  d. discharge
ans-c

9. The resultant hydrostatic force acts through a point known as
a. centre of gravity  b. centre of buoyancy  c. centre of pressure  d. none of the above
ans-c

10. The Flow rate through a circular pipe is measured by
a. pitote-tube.  b. venturi meter
c. orifice- meter.  d. none of the above
ans- b

11. The range for co-efficient of discharge for a venturi meter is
a. 0.6 to 0.7  b. 0.7 to 0.8  c. 0.8 to 0.9  d. 0.95 to 0.99
ans- d

12. Stoke is the unit of
a. surface tension  b. viscosity
c. kinematic viscosity  d. none of the above
ans- b

13. The increase of temperature
a.  increase the viscosity of a liquid
b. decreases the viscosity of a liquid
c. decreases the viscosity of a gas
d. increases the viscosity of a gas
ans- b

14. poise is the unit of
a. mass density
b. kinematic viscosity
c. viscosity
d. velocity gradient
ans-c

15. The gases are considered incompressible when mach number
a. is equal to 1.0  b. is equal to 0.50
c. is more than 0.3  d. is less than 0.2
ans-d

16. Fluid statics deals with
a. viscous and pressure forces
b. viscous and gravity forces
c. gravity and pressure forces
d. surface tension and gravity forces
ans- c

17. Atmospheric pressure held in terms of water column is
a. 7.5 m. b. 8.5 m. c. 9.81 m. d. 10.30 m
ans- d

18. Kinematic similarity between model and prototype means
a. the similarity of forces
b. the similarity of shape
c. the similarity of motion
d. the similarity of discharge
ans- c

19. Separation of boundary layer takes place in the case of
a. negative pressure gradient
b. positive pressure gradient
c. zero pressure gradient
d. none of the above
ans- b

20. The speed ratio for pelton wheel varies from
a. 0.45 to 0.50  b. 0.6 to 0.7  c. 0.3 to 0.4  d. 0.8 to 0.9
ans-a





Monday, 10 April 2017

Steel structure objective questions


1. The best suited rolled steel section for a tension member is
a. angle section      b. t-section
c. channel section  d. flat section
ans-b

2. what is the allowable direct tensile stress in structural steel (approximately)
a. 0.45fy  b. 0.6fy  c. 0.66fy  d. 0.80fy
ans-b

3. Lug angles
a. are necessarily unequal angles
b. are always equal angles
c. increase the shear resistance of joint
d. reduce the length of joint
ans-d

4. The working stress for structural steel in tension is of the order of
a. 15 n/mm2  b. 75 n/mm2  c. 150 n/mm2  d. 750 n/mm2
ans-c

5. The permissible stresses for main structural steel members under dynamic loads should be increased by
a. 20%   b.25%  c.30%  d.33.33%
ans-d

6. Which one of the following does not describe a weld type
a. butt  b. plug  c. zig-zag  d. Lap
ans- c

7. lacing of compound steel columns
a. increases the load-carrying capacity
b. decreases the chances of local buckling
c. decreases overall buckling of the column
d. assures unified behavior
ans-d

8. The slenderness ratio of lacing bars should not exceed
A. 100     B. 120
C. 145     D. 180
Ans-c

9. Forces acting on web splice of a plate girder are
A. Axial force                  B. Axial and bending
C. Shear and axial force D. Shear and bending
Ans-d

10. The number of seismic zones in which our country has been divided as per IS:1893-2000
a. 3   b. 4   c. 5   d. 6
ans-c

11. The ratio of plastic section modulus to elastic section modulus
A. Always greater than 1 B. Always less than 1
C. Is equal to 1                D. Can be less than 1
Ans-a

12. In a gusseted base, when the end of the column is machined for complete bearing on the
plate, then axial load is assumed to be transferred to the base plate
A. 100% through direct bearing
B. 100% through fastening
C. 75% through direct bearing and 25%
through fastening
D. 50% through direct bearing and 50%
through fastening
ans-d

13. The difference between gross diameter and nominal diameter for the rivets upto 25 mm diameter is
(a) 1.0 mm (b) 1.5 mm (c) 2.0 mm (d) 2.5 mm
Ans-b

14. The angle of inclination of lacing bar with the longitudinal axis of the column should
preferably be between
(a) 10to 30(b) 30to 40(c) 40to 70(d) 80to 90
ans-c

15. Most economical section for a steel column is
(a) Square section (b) Circular section (c) Tubular section (d) Hexagonal section
Ans-c

16. The member of a roof truss which supports the purlins is known as
(a) Principal rafter (b) Principal tie (c) Main strut (d) Sag tie
Ans-a

17. Minimum pitch of rivets should not be less than
(a) 3 d   (b) 1.5 d   (c) 2.0 d   (d) 2.5 d
Ans-d

18. The effective throat thickness of a fillet weld is
(a) equal to the size of the weld.
(b) a function of the angle between the fusion sides.
(c) length of the hypotenuse of the triangle formed.
(d) 0.7 times the size of weld.
Ans-b

19. Which of the following sections will have large shape factor:-
(a) Diamond (b) Rectangle
(c) I-section (d) Solid circular section
Ans-a

20. Which of the following sections should preferably be used at places where torsion occurs?
(a) Angle section     (b) Box type section
(c) Channel section (d) None of the above
Ans-b

Friday, 7 April 2017

Building material objective questions


1. The ultimate strength of cold drawn steel wires
a. increases with the increase in the diameter of the bar
b. increases with reduction in the diameter of the bar
c. does not depend upon the change in the diameter of the bar
d. depends only on the diameter of the bar
ans-c

2. The carbon content of structural steel is
a. less than 0.1%
b. 0.10 to 0.25%
c. 0.25 to 0.60%
d. 0.60 to 1.00%
ans-b

3. In paints , linseed oil is used as
a. a thinner
b. a drier
c. a thinner
d. a water-proofing base
ans-c

4. Yield stress of ordinary mild steel bars after twisting to a pitch of about 9 to 12 diameters
a. increases by about 50%
b. decreases by about 30%
c. increases by about 20%
d. decreases by about 10%
ans-c

5. which IS code is used for classification of timber for seasoning purposes?
a. IS:4970-1973
b. IS:1708-1969
c. IS: 1141-1958
d. IS: 399-1963
ans-c

6. The strength of timber is maximum in a direction
a. parallel to the grains
b. perpendicular to the grains
c. 45o to the grains
d. 30o to the grains
ans-a

7. The advantage in using plywood is that the
a. tensile strength is equal in all directions
b. higher tensile strength in longer direction
c. higher tensile strength in shorter direction
d. lower tensile strength in longer direction
ans-a

8. How is the process of treatment of wood using a preservative solution and forcing air in at a pressure designated?
a. rueping process
b. lawry process
c. full cell process
d. empty cell process
ans-a

9. What is the modulus of elasticity of standard timber (group b) in (MN/CM2) ?
a. 0.5 to 1.0
b. 1.0 to 1.25
c. 1.25 to 1.5
d. 1.5 to 1.75
ans-b

10. What is the ratio of the elastic modulus of structural timber in longitudinal direction to that in the transverse direction
a. ½ to 1
b. 1/10 to 1/20
c. 1 to 2
d. 10 to 20
ans-c

11. In respect of moisture content in wood, the fiber saturation point refers to which one of the following?
a. free water present in the cells
b. free water present in cell walls and cell cavities
c. no moisture present in cell walls and cell cavities
d. no free water exists in cell cavities but cell walls are saturated
ans- d

12. Shear strength of timber depends on which one of the following?
a. lignin with fibers
b. medullary rays
c. heartwood
d. sapwood
Ans-a

13. On application of external stress on timbers, it behaves like
a. an elastic material
b. non-elastic material
c. viscoelastic material
d. non-viscoelastic material
ans-a

14. Wood is impregnated with creosote oil in order to
a. change its colour
b. protect against fungi
c. protect the annular layers
d. fill up the pores
ans-b

15. The bricks which are extensively used for basic refractories in funaces are
a. chrome bricks
b. sillimanite bricks
c. magnesite bricks
d. fosterite bricks
ans-c

16.which of the following is an odd one as regards ‘requirements of good brick-earth’?
a. it must be free from lumps of lime
b. it should not be mixed with salty water
c. it must be non-homogeneous
d. it should not contain vegetable and organic matter
ans-c

17. The standard size of a brick is?
a. 20 x 10 x 10 cm
b. 19 x 9 x 9 cm
c. 18 x 9 x 9 cm
d. 18 x 10 x 10 cm
ans-b

18. The number of bricks required per cubic metre of brick masonry
a. 400
b. 450
c. 500
d. 550
ans-c

19. The maximum permissible slenderness ratio for masonry walls is
a. 40
b. 30
c. 20
d. 10
ans-b

20. The crushing strength of a good building stone should be at least
a. 50 mpa
b. 100 mpa
c. 150 mpa
d. 200 mpa
ans-b


Tuesday, 4 April 2017

Gate exam questions (civil )

Here are some objective questions of gate exam
1.Whi ch one of the following is categorised as a long- term loss of prestress in a
prestressed concrete member?
(A) Loss due to elastic shortening (B) Loss due to friction
(C) Loss due to relaxation of strands (D) Loss due to anchorage slip
Ans-C

2. In a steel plate with bolted connections, the rupture of the net section is a mode
of failure under
(A) Tension (B) Compression (C) Flexure (D) Shear
Ans-A

3. The ratio of the theoretical critical buckling load for a column with fixed ends to
that of another column with the same dimensions and rnateria I, but with pinned
ends, is equal to
(A) 0. 5 ( B) 1.0 (C) 2. 0 (D) 4.0
Ans-D

4. The ratio of actual ev apo-transpiration to potential ev apo-transpiration is in the
range
(A) 0.0 to 0.4 (B) 0.6 to 0.9 (C) 0.0 to 1.0 (D) 1.0 to 2.0
Ans-C

5. Road roughness is measured using
(A) Benklman beam
 (B) Bump integrator
(C) Dynamic cone penetrometer
(D) Falling weight deflectometer
Ans-B

6. IS: 1343 – 1980 limits the minimum characteristic strength of pre-stressed
concrete for post tensioned works and pretension work as
(A) 25MPa, 30MPa respectively (B) 25MPa, 35MPa respectively
(C) 30MPa, 35MPa respectively (D) 30MPa, 40MPa respectively
Ans-D

7. The permissible stress in axial tension sst in steel member on the net effective
area of the section shall not exceed the following value (fy is the yield stress)
(A) 0.80fy (B) 0.75fy (C) 0.60fy (D) 0.50fy
Ans-C

8. The partial factor of safety for concrete as per IS: 456-2000 is
(A) 1.50 (B) 1.15 (C) 0.87 (D) 0.446
Ans-A

9. For a linear elastic frame, if stiffness matrix is doubled, the existing stiffness
matrix, the deflection of the resulting frame will be
(A) twice the existing value      (B) half the existing value
(C) the same as existing value (D) indeterminate value
Ans-C

10. Root time method is used to determine
(A) T, time factor
(B) cv, coefficient of consolidation
(C) av, coefficient of compressibility
(D) mv, coefficient of volume compressibility
Ans-B

11. Negative skin friction in a soil is considered when the pile is constructed through a
(A) fill material                          (B) dense coarse sand
(C) over consolidated stiff clay (D) dense fine sand
Ans-A

12. The number of independent elastic constants for a linear elastic isotropic and
homogeneous material is
(A) 4  (B) 3  (C) 2  (D)1
Ans-C

13. An isohyet is a line joining points of
(A) equal temperature     (B) equal humidity
(C) equal rainfall depth   (D) equal evaporation
Ans-C

14. Maximum possible value of Compacting Factor for fresh (green) concrete is:
(A) 0.5  (B) 1.0  (C) 1.5  (D) 2.0
Ans-B

15. The creep strains are
(A) caused due to dead loads only
(B) caused due to live loads only
(C) caused due to cyclic loads only
(D) independent of loads
Ans-A

16. As per IS 800:2007, the cross-section in which the extreme fiber can reach the yield stress, but
cannot develop the plastic moment of resistance due to failure by local buckling is classified as
(A) plastic section                (B) compact section
(C) semi-compact section    (D) slender section
Ans-C

17. The ‘plane section remains plane’ assumption in bending theory implies:
(A) strain profile is linear
(B) stress profile is linear
(C) both strain and stress profiles are linear
(D)shear deformations are neglected
Ans-A

18. For subcritical flow in an open channel, the control section for gradually varied flow profiles is
(A) at the downstream end                           (B) at the upstream end
(C) at both upstream and downstream ends (D) at any intermediate section
Ans-A

19. The minimum value of CBR (%) required for granular sub-base as per Ministry of
Surface Transport (MOST) specification is
A. 5 B. 10
C. 15 D. 20
Ans-B

21. In the context of flexible pavement design, the ratio of contact pressure to tyre pressure is
called the rigidity factor. This factor is less than unity when the tyre pressure is
A. Less than 0.56 N/mm2      B. Equal to 0.56 N/mm2
C. Equal to 0.70 N/mm2         D. More than 0.70 

Ans-D

Monday, 3 April 2017

Assistant engineer paper questions (civil )


1.Fly ash is residue generated from :
1)Chemical Industries
2) Hydel Power Plant
3) Nuclear Power Plants
4) Thermal Power Plants
Ans –thermal power plants

2.Marble is a :
1)Igneous Rock
2) Sedimentry Rock
3) Metamorphic Rock
4) Granite Rock
Ans- metamorphic rock

3. The two main compounds of ordinary Portland cement are :
1)Tricalcium silicate and dicalcium silicate
2) Dicalcium Silicate and alkali oxide
3) Tricalcium aluminates and alkali oxide
4) Tricalcium silicate and alkali oxide
Ans-tricalcium silicate and dicalcium silicate

4.Which component has highest percentage in good brick earth :
1)alumina
2) lime
3) silica
4) oxide of iron
Ans- silica

5.The strength of concrete is directly proportional :
1)Water Cement Ratio
2) Cement water ratio
3) Sand Cement Ratio
4) Water aggregate Ratio
Ans-cement water ratio

6.The commonly used lime in white washing is :
1)Hydraulic Lime
2) Fat Lime
3) Plain Lime
4) None of These
Ans-fat lime

7.A metallic tape is of :
1)Steel
2) Invar
3) Linen
4) Cloth and Wires
Ans-cloth and wires

8. If the quadrantal bearing of a line is N 25° W, then the whole circle bearing of the line is :
1)S 25° E
2) 205°
3) 335°
4) 295°
Ans- 335°

9.For a well conditioned triangle , an angle should not be less than :
1)20°
2) 30°
3) 45°
4) 60°
Ans-30°

10. Cross staff is an instrument used for :
1)Measuring approximate horizontal angles
2) Setting out right angles
3) Measuring bearings of the line
4) None of These
Ans-setting out right angles

11. It is the axis about with the instrument can be rotated in a horizontal plane.
1) Trunion axis
2) Horizontal axis
3) Axis of the Telescope
4) Vertical axis
Ans-vertical axis

12. The maximum bending moment (M) caused by a concentrated load (W) at the mid span of a simply supported beam is :
1)M = (WL/2)
2) M = (WL/8)
3) M = (WL/4)
4) M = (WL/12)
Ans-(WL/4)

13. The diameter of lateral ties in a column is taken as :
1)1/4 diameter of the largest longitudinal bar
2) 6 mm
3) Greater of 1/4 diameter of the largest longitudinal bar or 6mm
4) None of These
Ans- Greater of 1/4 diameter of the largest longitudinal bar or 6mm

14. When width b, effective depth d, overall depth D, the maximum area of reinforcement in RCC beam shall not exceed :
1)0.04bd
2) 0.04bD
3) 0.05bd
4) 0.05bD
Ans-0.04bD

15. For a short column , the ratio of effective length of the column to its least lateral dimension should not exceed :
1)11
2) 12
3) 15
4) 18
Ans-11

16.Concrete in sea water shall be at least ............... grade in case of reinforced concete.
1) M20
2) M25
3) M30
4) M40
Ans- M30

17. A beam shall be deemed to be a deep beam when the ratio of effective span to overall depth is less than ...... for a continuous beam.
1) 2.5
2) 3
3) 3.5
4) 4
Ans-2.5

18. An ideal fluid is :
1)One which obeys Newton's law of viscosity
2) Frictionless and incompressible
3) Very Viscous
4) Frictionless and Compressible
Ans-Frictionless and incompressible

19.Surface tension of water
1) Increase with decrease in temperature
2) Decrease with decrease in temperature
3) Is independent of temperature
4) None of these
Ans-increase with decrease in temperature

20. The major loss of energy in long pipes is due to
1) Sudden enlargement
2) Sudden contraction
3) Gradual contraction or enlargement
4) Friction
Ans-Friction

21.The alum when added as a coagulant in water
1) Does not require alkalinity in water for flocculation
2) Does not affect pH value of water
3) Increase pH value of water
4) Decrease pH value of water
Ans- Decrease pH value of water

22. MPN index is a measure of which one of the following
1) B.O.D.
2) Hardness
3) D.O.
4) Coliform Bacteria
Ans-Coliform bacteria

23. The type of valve which allows water to flow in one direction but prevents its flow in the reverse direction is
1) Reflux valve
2) Sluice valve
3) Air relief valve
4) Pressure relief valve
Ans-reflux valve

24. The water of zero hardness can be achieved by
1) lime process
2) lime soda process
3) zeolite process
4) None of these
Ans-zeolite process


Jen paper questions (civil )

1. A good brick should not absorb water by weight more than ____ of its dry weight. (1) 5% (2) 10% (3) 15% (4) 20% Ans-1 2.  Effloresce...